top of page
Poza scriitoruluiIanăș Radu Adrian

Risipa alimentară în România

Actualizată în: 31 mar. 2023

Risipa alimentara, ce poti face tu, ce facem noi?

Am intrat în luna cu cea mai mare concentrare de sărbători, multe din ele însoțite de mese bogate. Nu degeaba este si luna cu cea mai mare risipă alimentară, subiectul despre care vrem să vorbim azi.

Poate parea surprinzator, însă atunci cand comanzi de la un restaurant faci cea mai mica risipa alimentara. Îți vom demonstra mai jos acest lucru dar mai întâi te plictisim cu câteva date statistice astfel incat sa vezi cat de mare este amploarea acestui fenomen.

  • 2,55 milioane tone alimente aruncă anual românii, în special mâncare gătită și pâine (24% din totalul risipit), fructe (22%) și legume (21%).

  • 130 kg mâncare/cap de locuitor

se risipesc anual în România.

  • 80% dintre români aruncă mâncare.

  • 50% din toată risipa alimentară din România o produc consumatorii individuali din oraşe.

  • 95% din resturile alimentare ajung, în orașe, la groapa de gunoi.

Daca transformam in bani toate aceste date ne rezulta ca fiecare adult din Romania arunca lunar la gunoi 150 de lei. Pentru o familie un an de risipa inseamna deci vreo 3.600 de lei. Cât o vacanță.

Dacă în mediul urban se face cea mai mare risipă de alimente, în mediul rural resturile alimentare erau utilizate pentru hrănirea animalelor. Acest obicei a fost însă recent interzis printr-o lege adoptată deja de Senat. Proiectul legislativ a fost transmis spre dezbatere și vot final Camerei Deputaților.

Produsele de panificaţie şi mâncărurile pregătite acasă au cel mai mare risc de risipă în gospodăriile românilor

Conform unui studiu realizat de Departamentul de Dezvoltare Durabilă, românii aruncă cel mai frecvent:

  • alimente gătite (36%)

  • pâine şi produse de panificaţie (17%)

  • alimente conservate și prelucrate: lactate, produse de băcănie, conserve (14%)

  • legume (6%)

  • fructe (4%)

Cum valorifică românii resturile alimentare?

  • 66% dintre respondenți declară că utilizează resturile alimentare pentru hrana animalelor

  • 15% le oferă altor persoane - donează alimente vechi / în curs de expirare

  • 9% le congelează

  • 6% fac a doua zi o reetă creativă din leftovers

  • 4% le compostează pentru grădină

  • 50% dintre respondenţi aruncă sub 10% din alimentele pe care le cumpără

  • 10% declară că aruncă peste 30% din alimentele cumpărate

Ce solutii ar fi?

A cumpăra inteligent, a consuma și găti în porții mici și a depozita corect prin organizarea frigiderului și congelatorului sunt soluții pentru consumatorii individuali.

Cumpătarea este cuvântul-cheie; a nu merge flămând și fără listă de cumpărături la supermarket este una dintre soluții.

Cum evită Casa Bunicii risipa alimentară?

La Casa Bunicii nu se face risipă alimentara. Avem de fapt o cultură a economisirii și chibzuinței. Calculăm precis necesarul și consumurile, acest lucru făcând diferența între un profesionist și un amator.

Un bucătar bun nu aruncă nimic. Dacă vă gândiți pastram alimente expirate să știți ca nu asta am avut în vedere.

Un restaurant cu experiență - cum este Casa Bunicii - lucrează cu rețete și fișe tehnologice. Știm exact cât se pune din fiecare ingredient pentru a realiza un preparat, câte preparate vindem în medie într-o zi și deci știm cât și când trebuie să ne aprovizionăm din nou.

Folosim echipamente care in bucataria de acasa nu sunt disponibile. De exemplu blast chiller-ul. Acesta poate răci o oală mare de ciorba de la 90 la 5 grade in cateva zeci de minute. Dacă am lăsa ciorba sa se raceasca natural sunt mari șanse ca ea sa se strice.

Un alt aspect foarte important este dimensiunea meniului. Un meniu cat o carte de bucate va avea un rulaj mai lent al ingredientelor iar o parte din acestea se vor invechi și se vor transforma in risipa. Evitați astfel de restaurante!

Cunoscând rulajul zilnic, numărul mediu de clienți și de porții comandate, riscul ca ingredientele să se invecheasca pe stoc este aproape inexistent la Restaurant Casa Bunicii.

De aceea, e important să păstrezi un raport optim între numărul de clienți și numărul de preparate din meniu.

Totuși, și în industria restaurantelor exista zone unde se poate face risipa alimentara. Anume în localurile de tipul “împinge tava” unde se gateste in avans iar mancarea este expusă în galantar, așteptând clienții care poate vin poate nu. Acolo, la final de zi, exista mancaruri care se arunca deoarece a doua zi nu mai sunt bune. Și în aceste restaurante experiența bucătarului șef face diferența.

Atunci cand comanzi mancare de la Restaurant Casa Bunicii ai posibilitatea sa cumperi exact numărul de porții pe care vrei sa le mananci. În schimb, dacă îți gătești singur exista mereu șansa sa faci o cantitate prea mare.

O alta situație des intalnita este aceea ca foarte puțină lume, atunci cand face cumparaturi, folosește o reteta, ca sa nu cumpere nimic în plus. De altfel este si aproape imposibil căci de la magazin nu poti cumpara cât ai nevoie ci cat este in ambalaj.

Ti s-a intamplat vreodata ca punga de făină sau de mălai începute și uitate în cămară sa faca molii? Ți s-a întâmplat ca borcanasul desfăcut cu smantana sa mucegăiasca?

Ei bine, la Casa Bunicii asta nu se poate intampla pentru ca folosim zeci de kilograme din aceste ingrediente în fiecare saptamana si pur și simplu nu au când sa se strice.

Știm ca toate astea suna a reclama si asa și este - ne bucurăm când ne dați de lucru. Dar totodată este și adevărat.

Asa ca daca vrei sa reduci risipa alimentara, comanda de la Restaurant Casa Bunicii!!!!


31 afișări0 comentarii

Postări conexe

Comments


bottom of page