Bunica are acum o a treia casă în Timișoara. Și a ales ca stilul noului restaurant - Casa Bunicii 3 - să fie unul etno-minimalist.
Un interior de restaurant minimalist in care se regasesc stilizate elemente primitoare care ii amintesc turistului de origini si traditii, reinterpretate intr-un stil modern. Un ambient personal, capabil sa nasca povesti spuse la gura sobei.
Am descoperit online proiectul Matca creat de Victor Grosu și odată cu el ne-am îndrăgostit de minimalismul etnic care reproduce cu moderație și bun gust, în locațiile de restaurante, elementele artizanale specifice locului. Fără a cădea în stilul clasic rustic.
"Pentru restaurantul Casa Bunicii 3 am dorit să îmbinăm elementele tradiționale cu liniile mai simple, stilizate, pentru a obține un rezultat contemporan", ne-a explicat arhitectul Victor Grosu, fondatorul Grosu Art Studio.
"Împreună cu arhitecta Cristina Postea, co-autorul proiectului, am construit conceptul în jurul a două elemente dominante: casa tradițională bănățeană și vatra, inima locuinței. Le-am expus într-un cadru omogen, neutru, care să faciliteze descoperirea și receptarea poveștii.
Încă de la intrare, clientul ia contact cu casa tradițională. Barul este construit ca o extensie a soclului fațadei bănățene, cunoscută pentru liniile curbe, inspirate din arhitectura barocă, dar și pentru elementele decorative geometrice și vegetale.
Vatra, cel de-al doilea element important, leagă zona de parter cu cea de supantă și devine o piesă centrală, vizibilă din toate direcțiile. Aceasta capătă mai multe funcțiuni: înglobează scara, constituie un spațiu expozițional prin numeroasele nișe și polițe și se prelungește spre accesul secundar printr-o zonă de luat masa. În blatul organic am inserat plite din fontă, deasupra cărora am suspendat o hotă cu finisaj din cupru.
Am ornat peretele plin cu oglinzi antichizate și grilaj metalic, inspirat din fațada exterioară a clădirii.
Alte elemente importante sunt credențul (bufetul) reinterpretat, gheridoanele care continuă ideea barului, masa mare, motivele tradiționale reliefate, cea de-a doua fațadă, un contur stilizat în miezul căruia am aplicat oglinda antichizată, iar sub el, șpaisul (cămara).
Fațadele, vatra, credențul, șpaisul și vasele decorative din lut sunt dispuse ierarhizat, astfel încât oaspetele să le privească și să le deslușească treptat. Ele povestesc și introduc clientul în atmosfera casei tradiționale bănățene într-un mod contemporan.
Plăcile ceramice cu aspect de piatră și parchetul creează atmosfera caldă, specifică unei locuințe.
Corpurile de iluminat suspendate au o formă naturală și amintesc de crengile unui copac.
Pentru pereți am folosit un gri cald deschis care amintește de finisajul organic al caselor tradiționale. Prin tratarea monocromatică a pereților și tavanului am vrut să obținem un cadru uniform, actual. Singura piesa colorată este credențul, într-un verde tradițional.
Provocarea majoră a acestui proiect a fost să «țesem» într-un mod coerent toate elementele, astfel încât rezultatul să nu fie copleșitor pentru client. Nu am dorit ca spațiul să amintească de un muzeu, în care doar privești pasiv, ca vizitator. Aici, clientul e parte din poveste, participă și interacționează cu elementele tradiționale reinterpretate.
Ne-am inspirat în alegerile noastre din fațadele tradiționale locale, diverse fotografii vechi, motive tradiționale bănățene, interioare de la Muzeul Satului și texte descriptive ale atmosferei de altădată.
Preparatele bunicii rămân în continuare în centrul poveștii noastre. De asemenea, multe obiecte tradiționale, fotografii vechi, similare cu cele expuse la celelalte localuri Casa Bunicii, vor fi prezente și în noul restaurant.
Am căutat să identificăm esența brandului și să o redăm printr-o perspectivă proaspătă.
Stilul nostru este sa creăm locații de succes, din ce în ce mai diferite, cu o identitate proprie", a detaliat arhitectul.
Etno-minimalismul are o estetică contemporană cu suprafețe elegante care susține artizanii locali ce creează elemente-vedetă în interiorul restaurantelor. La Casa Bunicii 3, vatra care are statut de piesă dominantă și element central a fost realizată manual de un artist local.
Experiența caldă, primitoare și confortabilă este ceea ce avem nevoie tot mai mult în epoca post-pandemie. Locații care să permită interacțiunea cu oamenii și cu spațiul.
Pentru că dorim să gustăm viața într-un ritm natural, reducerea vitezei cu care ne trăim viețile este ceva firesc, ce ne permite
sa traim durabil, simplu si totusi modern, ceea ce ne permite reconectarea cu natura si spatiile naturale.
Comments